Jednou to přijde, ikdyž to nechcete. Vaše malinké miminko chytne rýmu. Není třeba výčitek, pokud jste ho teda nebrali do OC Olympia nebo na festival plný lidí, v tom případě ano, šli jste tomu sami naproti. Jak poznáte, že má rýmu? Něco je jinak, trochu chrochtá, když leží. Kýchá stále častěji, tvoří se vodové bubliny u nosu. Při kojení se dítě pouští dříve, potřebuje se nadechnout a s ucpaným nosánkem se mu nedaří pít efektivně. V noci se častěji budí, soplíky se vysuší a miminko má už tak úzké nosní dírky ještě ucpané. A když nezasáhneme, soplík bude kapat a téct v nosohltanu a vleže dráždit ke kašli.

Co s tím? Malí novorozenci, kojenci a batolata nedokáží smrkat. Vodnatou průhlednou sekreci i hustší, mléčnou či žlutou, dokonci i žlutozelené hleny je potřeba odstranit. U nejmenších novorozenců můžete zkusit prokapat nosík např. roztokem Libenar nebo Vincentka junior 0+. Poté namotat soplíky na vatovou štětičku. U větších kojenců už se nemusíme bát šetrně vodnatý sekret z nosu odsát a tím nosík uvolnit. Pro děti od 1 měsíce máme v boji na pomoc nosní spreje či kapky (např. Nasivin 0.01%, Otrivin) a mořské vody.
Zásadní je odsát hleníky a přebytečný sekret a poté alespoň 2-3x denně prokapat spreji, které nám pomůžou snížit nateklou sliznici, ta oplaskne a tím se uvolní průchod vzduchu nosíkem.
Také pomáhá zvýšená poloha v postýlce, kolíbce, hnízdečku. Nemusíte hned kupovat klíny pod matraci. Levnější a rychlejší je dát pod čelo postele 2 stejně vysoké knihy, např. kuchařky, učebnice ze studijních let apod, čímž postýlku nadzvednete a miminko bude mít zvýšenou polohu hlavičky a hrudníčku . Vzpomeňte si, jak jsou nakloněné vozíčky pro miminka v porodnicích.

Další úlevu poskytne vlhký vzduch. V topné sezoně je ve spoustě bytech sucho. Neobjednávejte zatím drahou zvlhčovačku vzduchu. Běžte pro čistou plenku nebo ručník, namočte je v koupelně, dostatečně vyždímejte, vykruťte a rozložte na boční stěny postýlky. Odpařující se voda pomůže zvlhčit vzduch okolo postýlky a miminku se bude lépe dýchat.
Pokud miminko kašle nebo má teplotu, nebo zvrací hleny, nebo hůře dýchá, rychle mu lítá hrudníček, domluvte se na kontrolu svým pediatrem.