Viděli jste, že vaše dítě něco dalo do pusy a asi něco spolklo? Nebo jste viděli, že olizuje nějaký čistič, prací gel, hnojivo? Mohlo to být nebezpečné? Jedovaté? Kyselina? Zásada? Poleptá ho to? Hraje si snad s léky na tlak, které vzalo z kabelky od babičky? Našli jste platíčko léků, kde nějaké asi chybí?

Neváhejte, zkontrolujte pusinku, zda přípravek či cizí látka ještě není v puse. Prsty viditelné drobky, částice, kuličky, tabletky, zbytky vyndejte. Poté pusinku pořádně vypláchněte čistou tekoucí vodou. Když není po ruce voda, tak čajem z lahvičky apod. A ihned potom volejte na číslo TOXIKOLOGICKÉHO INFORMAČNÍHO STŘEDISKA. Funguje non-stop linka, kde vám poradí, zda je daná látka nebezpečná, zda se jedná o kyselinu, má leptavé účinky, zda máte podat např. mléko k neutralizaci, nebo zda je jedovatá, ohrozí vaše dítě na životě. Odborník vám poradí, jestli musíte ihned vyrazit k lékaři, volat pohotovost, nebo stačí dítě sledovat a uklidnit se a k žádnému předávkování a ohrožení nedošlo. Telefonní linka je v provozu nepřetržitě, ať je pátek nebo svátek, odpoledne i v noci. Nevolejte k nám do ordinace, můžeme mít plné ruce práce s odběry, očkováním, nezvedneme telefon ihned. Nebo už je po pracovní době, nečekejte do zítra. Jednejte hned. Volejte:

+420 224 91 92 93
+420 224 91 54 02

Během svého působení na pohotovosti jsem zažila různé raritky, které by prostě rodiče dopředu nenapadly. Bohužel často se stává, že se dítě dostane k lékům pro dospělé, ale pro něj mohou být toxické (prášky na tlak babičky, léky na srdce pro dědu). Běžné je, že dítě utrhne něco z keře na vycházce a bobuli ochutná (tis, ptačí zob, voda či květy z konvalinek). Stává se, že dítě „pomáhá s úklidem“ (prací prášky, gely, tablety do myčky na nádobí, wc kuličky, savo, odstraňovač plísní, přípravek na skvrny, čističe na potahy apod.). Bohužel jsem zažila i ukousnutí kusu cigarety, kousnutí do prskavky na dort, úmyslné předávkování léky u dospívajících, nechtěné předávkování vitaminem D a další.

Vytočte číslo, nadiktujte jméno dítěte, číslo pojišťovny a přibližnou hmotnost dítěte a dál se řiďte podle pokynů odborníka.